Quantcast
Channel: Murat OZORAL » blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

İnsanlar nerede?

0
0

marketflowbigBu yazıda enformasyonun tarihinden ve insanlarla iletişime geçmek istiyorsanız eforunuzu nereye odaklamanız gerektiğine kısa bir bakış bulacaksınız. Zaman çok ilginç bir zaman çünkü, bu günlerde gazetenin icadında olduğu gibi büyük bir değişim yaşanıyor.

İnsanların etkileşiminde tamamen yeni bir yöntem görüyoruz. Bu yeni yöntem tüm geleneksel yöntemleri hafifleştiriyor. Bu önemli çok bir değişim ve bildiğimiz dünyayı ciddi bir şekilde değiştirecek.
En güzeli ise bu değişimin olmasına bizimde bir etkimiz olabilir.
Enformasyonun 210 yıllık geçmişine ve 10 yıllık geleceğine söyle bir bakalım.

1800 – Yüz yüze dönemi

marketflow2

1800’lere insanlarla iletişime girmenin tek yolu onlarla bir araya gelmekti. Tamamen yüz yüze iletişim geçerliydi. Bir ürün satmak istiyorsanız pazara gidip bir stand açmanız gerekliydi. Bu aynı zamanda bilgi almak ve vermek için de doğru zamanda doğru yerde olmanız gerektiği anlamına geliyordu. Şehrin başka bir yerinde ne olduğundan haberdar olamadığınız gibi başka bir yerdeki insanlara ürününüzü satamıyordunuz.

Bazıları gazete denilen yeni şey hakkında konuşuyordu ancak bu tam olarak aynı şey değildi. İnsanlarla bir araya gelmeniz lazımdı. Etkileşimin tek iyi yöntemi buydu.

1900 – Gazete

marketflow3

1900 yılıyla beraber gazete ve dergiler iletişim yöntemimizde devrim yarattılar. Daha önce hiç olmadığımız yerlerle ilgili haberler alabiliyorduk. Fikirlerimizi hiç görmediğimiz insanlara iletebiliyorduk. Artık ürünlerimizi uzaktaki insanlara satabilirdik.

Halen dışarı çıkıp insanlarla konuşmak bir zorunluluktu ama şehri terketmeden bir çok şeye hakim olabilirdiniz. Büyüleyiciydi. Enformasyonun ilk devrimiydi. Dünya artık herkese açılıyordu.

1960 – Reklamlardan hemen sonra karşınızdayız

marketflow4

60 yıl boyunca gazeteler yaşamımıza egemen oldular. Son haberleri almak istiyorsanız veya insanlara ürününüzü tanıtmak istiyorsanız, gazetelere gitmeniz gerekiyordu. Tüm gelecek enformasyon kaynağı olarak gazetelerin üstünlüğüyle kaplıymış gibi duruyordu.
1920’lerde yeni bir enformasyon kaynağı insanların dikkatini çekene kadar – Radyo. Birden bire 100 kilometre ötedeki birisinin sesini dinleyebildik. Bundan da önemlisi en son haberleri CANLI alabiliyorduk. Bu enformasyonun tarihindeki başka bir muazzam gelişmeydi. 1960’larda baskın enformasyon kaynakları radyodan canlı haberler ve gazete ve dergilerdeki daha detaylı haberlerdi.
Takipeden 50 yıl boyunca “Gazetelerin radyo ile olan rekabeti daha iyi gazetelerin ortaya çıkmasını sağlamıştır” argümanı sürekli duyduk.

1990 – Yarına hazırlan

marketflow5

Takipeden 40 yılda yeni bir teknik devrim ile televizyonla tanıştık. Gerçekten halkın arasına girmesi 1950’leri buldu, 1990 yılıyla beraber devleşti. Gazete ve dergilere üstün geldi ve radyo’yu yavaş yavaş aşındırmaya başladı. Artık insanlar enformasyonu yalnızca duymuyorlar aynı zamanda görüyorlardı.
1970’ler – 1990’lar arasındaki zaman gazete yöneticilerinin pazarlarında bir şeylerin gerçekten ters gittiğini anladıkları dönemdi. Radyo ile rekabette bir çok problemleri vardı ama TV tamamen farklı bir ligdi.

1998 – Internetin şafağı

marketflow6

Televizyon’un dünyaya hükmetmesinden yalnızca 8 yıl sonra radyo artık müzik dinlediğimiz bir yer olmaya başlamış ve gazeteler yerlerini korumak için her şeyi yapar olmuşlardı. Ancak teknolojinin kaçınılmaz evrimi ucu kestirilemeyecek şekilde geliyordu. Karanlıktan yeni bir fenomen doğuyordu – Internet.
1998 yılında internet ‘her şirketin bir web sitesi sahibi olmaya ihtiyacı vardır’la geek ortamı olmaktan sıyrılıp genelde yerini almaya başladı. Devrim 3 yıl önce başlamıştı ama 1998’de kritik kütleye ulaştı ve herkesin dikkatini çekti.
Halen çok kullanılmıyordu, bir çoklarının internet’e erişimi yoktu ama herkesin internetin gelecek olduğunda hem fikirdi.
Yeni bir dönemin başlangıcıydı. Herkesin, her yerden bilgiye ulaşabileceği bir yerdi (en azından teoride).
İnsanlar internetin yalnızca enformasyon olmadığının da farkına vardılar. Sizde bir şeyler vermeliydiniz. İletişime katılmalıydınız. Yalnızca bir izleyici olarak kalmayıp deneyimin bir parçası olmanız gerekliydi. En önemlisi ne yapmak, ne zaman yapmak istediğinizi seçmeliydiniz 1800’den beri yapılması mümkün olmayan bir konsept. Internetin olasılıkları akılalmaz derecede çoktu.

2004 – Ne yapacağıma ben karar veririm

marketflow8

2004’de yalnızca 6 yılda internet enformasyona yaklaşımımız konusunda devrim yaptı. Televizyon ve gazeteler hala ana haber kaynağımız olmaya devam ediyordu ama yeni dünya kesinlikle online’dı.
2004 yılında herkes yeni web siteleri yapıyordu. İnsanlar web uygulamalarının ve online iş akışlarının dünyasını keşfediyordu.
İnsanlar akıl almaz sayıda şey yapabiliyor, bir çok alanda varlık gösterebiliyordu. Bu yeni bir konseptin ortaya çıkmasına sebep oldu – enformasyon aşırı yüklenmesi.

Hayatımızda ilk sefer tüketebileceğimizden daha fazla enformasyona maruz kalıyorduk. Gazetelerin çağında görmek istediğimizi seçiyorduk. 2004’de ise görmek istemediğimizi seçmek durumundaydık.
Bu enformasyonun geleneksel formlarında yıkıcı bir etki yaptı. Geçmişte insanların dikkatini basitçe bir şey yaparak çekebilirdiniz. İnsanlar daha çok seçenek istemeye başladı, sizde başka bir seçenek vermek zorunda kaldınız. 2004’de ise bu değişti. İnsanlar doyum noktasına ulaştı, artık gerçekten daha iyi bir şey vermek zorundaydınız. Farklı olması yeterli değildi.
2004 aynı zamanda yeni bir fenomenin hareketlendiği yıldı – Sosyal Ağ. Konsept, blog konseptiyle yavaşça yer kazanmaya başladı. Herkesin fikirlerini paylaşması için kolay, basit bir yöntemdi. Yorumda yazabiliyordunuz. İlk kez ‘teknik zorluklar’ olmadan herkes kendi enformasyon dünyalarını yaratabildi.
Enformasyon profesyonellerin aracı olmaktan çıkıp herkesin kullanabildiği bir araç haline geldi.

2007 – Ben de

marketflow9

3 yıl sonra internetin sosyal faktörü insanların sesinin ne kadar güçlü olabileceğini gösterdi. TV ömründe ilk kez ana enformasyon kaynağı değildi ve gazeteler hayatta kalma mücadelesi veriyordu.
Herkes kendi küçük dünyasını yaratmak ve arkadaşlarına bağlanmak istiyordu. 2007 geleneksel web siteleri için de bir dönüm noktası oldu. İnsanlar artık geleneksel web sitelerini gazetelerle kıyaslıyordu – enformasyonun statik ve pasif formu. Aktif bilgi istiyorduk. Yalnızca bakmak değil parçası olmak istiyorduk.
Bloglar’da sıkıntıya girdi. TV’nin radyoyu ortadan kaldırdığı gibi (çünkü insanlara CANLI enformasyonu ulaştırmanın daha iyi ve dolgun yoluydu) sosyal ağlar blogları ortadan kaldırıyordu. Sosyal profil insanların önem verdikleri şeyleri paylaşmasının çok daha aktif bir yoludur. Bu iş için en iyi araç sosyal ağlardır ve bloglar ayak uyduramadılar.

2009 – Her şey sosyal

marketflow10

2 yıl sonra, bu gün, yeni internet dünyamıza tamamen egemen olmaya başladı. Gazeteler boğuldular, insanlar hiç olmadığı kadar az televizyon izlemeye başladılar. Enformasyonun yeni kralı bağlanmak ve iletişim için sosyal ağları kullanan herkes oldu.
Geleneksel web siteleri bile sosyal ağların zengin enformasyonunun hiç durmayan akışının acımasız gücü altında ezildi.

Geçen 210 yılda enformasyonun şaşırtıcı gelişimini gördük.

  • Uzak yerlerden bilgi alabildik
  • Bilgiyi CANLI aldık
  • Bilgiyi CANLI gördük
  • Ne zaman ve ne görmek istediğimize karar verebildik
  • Parçası olabildik ve yorum yazabildik.
  • Kendi bilgimizi yayınlayabildik.
  • ve 2009’da bilgi olduk

2009 bir başka devrim daha başlıyor. Bildiğimiz herşey değişmek üzere.

Gelecek

İlk ve en dramatik değişim Sosyal Haber konsepti. Sosyal haberler hızla dünyadan neler olup bittiği hakkında bilgi alma kaynağımız oluyor. Haberler artık muhabirler tarafından bildirilmiyor, herkesden geliyor. Geleneksel medya kanallarını atlayarak direkt kaynağından size ulaşıyor.
Elbette sosyal haber bundan daha fazlası. Giderek artan bir şekilde haberi haber olandan duymak. Bir muhabirden bir analist söyle diyor şeklinde duymak yerine, o analistin kendisinden duymanız. Sosyal haber, haberi kaynağından, direkt olarak ve filtrelenmemiş olarak almanız.
Oyunlar, video ve audio streamlerinin hakim olduğu yeni bir eğlence dalgası ortaya çıkıyor. Bir TV kanalına uymaktansa, ne zaman neyi izleyeceğinize siz karar veiyorsunuz. Artık başka birilerinin ne seyredebileceğinize karar verdiği bir kanala abone olmuyoruz. Deneyim ile ilgili herşeyi siz kontrol ediyor, siz karar veriyorsunuz.

Hedefli enformasyon formunda yeni bir konsept daha yavaş yavaş oluşmakta. Cep telefonlarında, tüm dünya restorantları yerine bulunduğunuz bölgeyle ilgili bilgileri veren servisler gibi sayıları hızla artan bir sürü servis görmeye başladık bile.
Bu konsept önümüzdeki yıllarda ciddi bir patlama yaşayacak. Tüketebileceğimizden daha fazla bilgiye erişimizin olduğu bir dünyada, yalnızca ilgili şeyleri almak çok önemli bir faktör. Bu günlerde gördüğümüz basit geo-targeting’in çok ötesine açılacak.

2020 – geleneksel yok oldu

marketflow11

Önümüzdeki 5-10 yılda enformasyonun dünyası epey değişecek. Enformasyonun tüm geleneksel formları esasen yok olacaklar. Geleneksel basılı gazeteler artık var olmayacaklar, mevcut kanal mantığındaki televizyon yerini istediğiniz zaman izleyebildiğiniz programlara bırakacak. Radyo programları yerini podcast ve vodcast’lere bırakacak.
Web siteleri çok daha az rol üstlenecekler, ana fonksiyonları başka yerlerde yaptığınız aktivitelere merkezi bağlantı olmak olacak. Web siteleri insanların başka yerlerde kullanmak üzere ham materyalleri aldıkları yer haline gelecek. Websiteleri ve sosyal ağlar birleşecek. Web siteniz ve blogunuz sosyal profiliniz olacak.
Sosyal haberler az önce tanımlandığı gibi insanların en önemli iletişim yolu olacak. Geleneksel habercilik yerini haberi kaynağından almaya bırakacak. Herkes potansiyel bir haberci olacak ama hedeflemede katedilen ilerlemeler sayesinde yaygaradan uzak durabilinecek. Haberi ulaştırma işini herkese bırakan haberciler artık haberleri bir araya getirerek bize büyük resmi çizen editörler olacaklar.
Geleceğin haber akışları her bir birey için kişiselleşmiş olacak ve ne gördüğünüzü ayarlayabileceksiniz (bu gün Last.fm’in müzik için yaptığı gibi).

Herşey hedeflemenin bir formunu barındıracak. Önünüze akan enformasyonun her bir bit’inde kontrolünüz olacak.
2010’a gelindiğinde iki yeni konsept ortaya çıkmaya başlayacak. Biri, bir çok farklı haber kaynağından gelen bit’leri birleştirebilen enformasyon akışları – akıllı enformasyon. Yalnızca veriyi çekmek değil aynı zamanda özetleyen, parçalarına ayırıp önemli kısımlarını çıkarabilen bir yapı.
Aynı konu hakkında 5 ayrı makale okumanızdansa önünüze ilginize göre önemli noktaları vurgulanmış bir tane sunulacak.

Enformasyon neredeyse heryerden ulaşılabilir olacak. Gazete almak, TV karşısında oturmak, bilgisayara bakmak konseptleri yok olacak. Enformasyon gidip almanız gereken bir şey olmayacak. Nerede, ne yapıyor olursanız olun o size gelecek.
Aynı şekilde, enformasyon belirli zamanlarda ‘tükettiğiniz’ bir şey olmaktan çıkacak – prime-time TV tüketimi gibi. Enformasyon akışı yaşamızın her saniyesinin doğal bir parçası haline gelecek. Aldığınız bir şey değil, sizin olan bir şey olacak.

Bu gün gördüğümüz, enformasyonun statik ve kontrollü formları yakında geçmişte kalan şeyler olacak.

Bu yazı beakdal.com‘da yayımlanan “Where is everyone“ın türkçe uyarlamasıdır.

Benzer yazılar:

The post İnsanlar nerede? appeared first on Murat OZORAL.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images

Trending Articles


Ayetel Kürsi'nin Daveti


Tican daveti


SCCM 2012 Client Installation issue


Yusuf Suresi (100.ayet)Kapı, kılıç ve zirve duası


Kağıtları Altına Çevirmek


Sihir ve Büyü Çözmek İçin VEFK


İtaat Tılsımı-Belkıs Tılsımı


Arkanızdan Konuşanları Susturmak İçin Dua


irsal ve musallat etmek


Seyyid Meytatarun-u Davet Etmek İsterseniz Okuyun